Συχνές ερωτήσεις

 

Πως μπορώ να συμμετάσχω στην πειραματική εκστρατεία και από πού μπορώ να αποκτήσω την συσκευή iSPEX;

Επισκεφτείτε την ελληνική (http://beyond-ispex.gr/) ή την ευρωπαϊκή (http://ispex-eu.org/) iSPEX-EU ιστοσελίδα για να συμμετάσχετε στην καμπάνια και να αποκτήσετε την συσκευή iSPEX.

 

Από πού μπορώ να αποκτήσω την εφαρμογή iSPEX;

Η εφαρμογή iSPEX είναι διαθέσιμη στο App Store.

 

Τι είναι τα επονομαζόμενα αερολύματα;

Τα αερολύματα είναι μικροσκοπικά, στερεά σωματίδια και υδροσταγονίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρά μας. Παραδείγματα αερολυμάτων είναι η αιθάλη, τα θαλάσσια αιωρήματα, τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης καθώς και η ηφαιστειακή τέφρα.

 

Από πού προέρχονται τα αερολύματα;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αερολυμάτων –περίπου 90%– έχουν φυσική προέλευση. Οι πιο κοινές πηγές είναι η θάλασσα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι πυρκαγιές και οι έρημοι. Το υπόλοιπο 10% των αερολυμάτων είναι ανθρωπογενή ή παράγωγα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, και έχουν μία ευρεία ποικιλία προέλευσης. Ανθρωπογενείς πηγές αερολυμάτων αποτελούν η βιομηχανία, οι μετακινήσεις και η καύση βιομάζας.

 

Πόσο μικρά είναι τα αερολύματα τα οποία μετράμε με το iSPEX?

Τα αερολύματα έχουν στην πραγματικότητα μέγεθος εύρους που ξεκινά από μερικά νανόμετρα (μικρότερο από το μέγεθος αρκετών ιών) μέχρι μερικές δεκάδες μικρόμετρα (περίπου όσο η διάμετρος λεπτής ανθρώπινης τρίχας).

 

Για ποιο λόγο οι επιστήμονες χρειάζεται να γνωρίζουν σχετικά με τα αερολύματα; Τι επιχειρεί να πετύχει το iSPEX;

Τα αερολύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύπανση της ατμόσφαιρας και έχουν ιδιαίτερη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και το κλίμα. Για να εκτιμήσουμε την επίδραση τους απαιτείται η παρακολούθηση και καταγραφή συγκεκριμένων ιδιοτήτων τους όπως ο τύπος, το μέγεθος, η προέλευση και η δυναμική τους στην ατμόσφαιρα. Με το iSPEX μπορείς να μετατρέψεις το κινητό σου τηλέφωνο σε έναν οπτικό αισθητήρα που μετρά τις ιδιότητες των αερολυμάτων, σε κάθε τοποθεσία και χρόνο αρκεί ο ουρανός να είναι ανέφελος. Το iSPEX-EU φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο χιλιάδων ανθρώπων που πραγματοποιούν μετρήσεις iSPEX. Το δίκτυο αυτό θα έχει την δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες από περιοχές που δεν καλύπτονται από τις τρέχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες παρακολούθησης. Με την συμμετοχή σας στο iSPEX-EU συμβάλλετε σημαντικά στην επιστημονική μελέτη των αερολυμάτων!

 

Πως δουλεύει το iSPEX?

Τα αερολύματα αλληλεπιδρούν με την ηλιακή ακτινοβολία (τη σκεδάζουν, την απορροφούν και αλλάζουν την πόλωσή της). Με το iSPEX μετράτε ταυτόχρονα την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και την πόλωση της. Αυτό σημαίνει ότι μία μέτρηση iSPEX περιέχει πληροφορίες σχετικές με την ποσότητα, τον τύπο και το μέγεθος των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα. Σε μία ηλιόλουστη ημέρα με έναν ανέφελο ουρανό χωρίς αερολύματα, η ηλιακή ακτινοβολία που μπορείτε να παρατηρήσετε στην επιφάνεια της Γης έχει την μέγιστη ένταση και είναι ιδιαίτερα πολωμένη. Σε αντίθεση με μία ομιχλώδη ημέρα με υψηλή συγκέντρωση αερολυμάτων η ηλιακή ακτινοβολία είναι μικρότερης έντασης και σχεδόν καθόλου πολωμένη.

 

Πως χρησιμοποιώ τον πολωτή που περικλείεται μαζί με την συσκευή iSPEX;

Ο πολωτής μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε ακτινοβολία σε πολωμένη. Κρατείστε τον πολωτή μπροστά από το iSPEX, μετακινήστε την διάταξη κυκλικά και δείτε ζωντανά τις φασματικές αλλαγές στην εφαρμογή. Ο πολωτής δεν απαιτείται για την εκτέλεση μιας μέτρησης iSPEX.

 

H εφαρμογή iSPEX δεν λειτουργεί. Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα;

Παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα iSPEX-EU όταν αντιμετωπίζετε τεχνικά προβλήματα με την εφαρμογή iSPEX.

 

Έπειτα από μια μέτρηση με την συσκευή iSPEX μου ζητείται να συμπληρώσω τα προσωπικά μου στοιχεία. Είναι αυτό απαραίτητο;

Όχι, η παροχή των προσωπικών στοιχείων στην εφαρμογή είναι προαιρετική. Εάν δώσετε τα στοιχεία σας, το όνομά σας θα εμφανίζεται στον ζωντανό χάρτη που παρουσιάζει η εφαρμογή μαζί με τις μετρήσεις σας.

 

Τι συμβολίζει η χρωματική αναπαράσταση την κατάστασης του ουρανού που μου εμφανίζεται από την εφαρμογή;

Το σκούρο μπλε συμβολίζει ότι η μέτρησή σας έγινε σε πλήρως καθαρό ουρανό με ελάχιστη ποσότητα αερολυμάτων. Το γαλάζιο συμβολίζει καθαρό ουρανό με μικρή ποσότητα αερολυμάτων, το ανοιχτόχρωμο καφέ αντιπροσωπεύει ελαφρώς ομιχλώδης ουρανό με μέτρια ποσότητα αερολυμάτων και το σκουρόχρωμο καφέ, πολύ ομιχλώδη ουρανό με πολύ μεγάλη ποσότητα αερολυμάτων.

 

Τι γίνεται με την μέτρηση iSPEX αφότου την έχω αναρτήσει;

Το αρχικό αποτέλεσμα (μια έγχρωμη αναπαράσταση της κατάστασης του ουρανού βασισμένη στις μετρήσεις σας)  θα εμφανιστεί  ζωντανά στον χάρτη της εφαρμογής και στην ιστοσελίδα iSPEX-EU. Μετά το πέρας της καμπάνιας, όλες οι μετρήσεις iSPEX θα αναλυθούν και θα  επεξεργαστούν προσεκτικά ώστε να δημιουργηθούν χάρτες αερολυμάτων για Αθήνα, βασισμένοι στο iSPEX. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τον διαχωρισμό των μετρήσεων που έχουν επηρεαστεί από κτίρια ή μικρά σύννεφα και την απόκτηση του πλέον έγκυρου αποτελέσματος. Οι τελικοί χάρτες των αερολυμάτων από το iSPEX θα δημοσιευθούν στη ιστοσελίδα του ΕΑΑ http://beyond-ispex.gr/ και iSPEX-EU.

 

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Παρακαλώ επισκεφθείτε την ελληνική ιστοσελίδα http://beyond-ispex.gr/ για να αντλήσετε περισσότερες