Οδηγίες μέτρησης

Όλες οι μετρήσεις iSPEX πραγματοποιούνται σε ανέφελο ουρανό κατά την διάρκεια της ημέρας. Για να εκτελέσετε μια μέτρηση iSPEX, ακολουθείστε τα εξής βήματα:

 

Τοποθετείστε την συσκευή iSPEX στο κινητό σας (iPhone 4/4s/5/5s) και εγκαταστείστε την εφαρμογή iSPEX (https://itunes.apple.com/gr/app/ispex/id584360175?mt=8). Επιλέξτε μια πλατεία, ένα πάρκο ή μια παρόμοια τοποθεσία με ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό και εκκινήστε την εφαρμογή iSPEX.
ispex02

 

Σιγουρευτείτε ότι ο ήλιος βρίσκεται πίσω σας, έτσι ώστε η σκιά σας να είναι ακριβώς μπροστά σας. Κρατήστε το iPhone με το iSPEX μπροστά σας και με το χέρι σας σε πλήρη έκταση. Το iPhone θα πρέπει να κρατείται κατακόρυφα ώστε να μπορείτε να βλέπετε την οθόνη, ενώ η συσκευή να στοχεύει στον ορίζοντα. Επιλέξτε “Συνέχεια” για να ξεκινήσετε.ispex02

 

Μετακινήστε αργά προς τα πάνω το χέρι σας και σαρώστε τον ουρανό μέχρι το χέρι σας να βρεθεί σε κάθετη θέση και να ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο. Επαναλάβετε το τελευταίο βήμα για να πραγματοποιήσετε δεύτερη μέτρηση. Η δεύτερη μέτρηση είναι απαραίτητη ώστε να επαληθευτεί η διαδικασία.

ispex03

 

Το αρχικό σας αποτέλεσμα έχει τώρα οπτικοποιηθεί με βάση την κατάσταση του ουρανού και σύμφωνα με τις μετρήσεις σας. Επιλέξτε ‘Share’ για να αναρτήσετε τις μετρήσεις σας στη βάση δεδομένων του iSPEX. Σημείωση: η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ανάλογα με την σύνδεση στο διαδίκτυο που διαθέτετε (WiFi or 3/4G). Εάν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο διατηρείστε την εφαρμογή ενεργοποιημένη και οδηγηθείτε σε τοποθεσία με πρόσβαση στο διαδίκτυο εντός 10 λεπτών ώστε να υποβάλετε τις μετρήσεις σας.
ispex04-2

 

Μόλις υποβάλλετε τις μετρήσεις σας εμφανίζεται ένας χάρτης με όλες τις μετρήσεις iSPEX. Μπορείτε επίσης να δείτε αυτόν τον χάρτη στην ελληνική (http://beyond-ispex.gr/) ή την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα (http://ispex-eu.org/).

Σημείωση: Ο πολωτής δεν απαιτείται για την εκτέλεση μιας μέτρησης iSPEX.

Μετρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια την διάρκεια της ημέρας, ενδείκνυται όμως να πραγματοποιούνται είτε νωρίς το πρωί μεταξύ 7-11π.μ.  είτε αργά το απόγευμα μεταξύ 4-8μ.μ. (τοπικό εαρινό ηλιοστάσιο). Aπαιτούνται τουλάχιστον 2 μετρήσεις ημερησίως.

Πολιτική επιστροφής: Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να συμμετέχετε στην διενέργεια μετρήσεων με το iSPEX, μπορείτε πάντα να επιστρέφετε την συσκευή στο ΕΑΑ στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΙΑΑΔΕΤ
Ι.Μεταξά & Βασ. Παύλου, Πεντέλη, Τ.Κ. 15236, Αθήνα

Έχετε επιπλέον απορίες; Παρακαλώ επισκεφθείτε τις Συχνές ερωτήσεις για περισσότερες πληροφορίες.